070-3271600 info@architectenburovanvliet.nl

Villa in Bergen

Onze opdrachtgever had veel affiniteit met de architectuur van de Amsterdamse School en wilde graag een moderne villa, die ruimtelijk en qua indeling deze stijl ademde. Dit heeft geresulteerd in een prachtige moderne villa in Bergen. Het heeft een kenmerkende raamverdeling, vergaande detaillering in het metsel- en timmerwerk gekregen en er is een mooie symmetrie. Vanuit een centrale hal, die reikt tot in de rieten kap, zijn er twee vleugels gerealiseerd, die afgestemd zijn op de gebruikers.

Aan weerszijden zijn twee vleugels gecreëerd met daarin de werkkamers en twee woonkamers. De woonkamers zijn verschillend qua functie, beleving en relatie tot de tuin. Ook de werkkamers zijn verschillend in relatie tot het centrale gedeelte van de woning. De éne werkkamer staat in directe verbinding met de centrale leefruimte en keuken en is heel toegankelijk. De andere werkkamer is bereikbaar vanuit de hal via een gangetje en juist sterk afgezonderd en rustig. Op de verdiepingen bevinden zich de slaapvertrekken.

De grote kap verweeft de hoofdmassa en de vleugels met elkaar. Bijna alle gevelvlakken zijn gebogen en zijn sterk gedetailleerd. Het gebruik van riet voor de kap wordt goed benut. De kap is gebogen in twee richtingen, evenals de dakkapellen.

In alle detailleringen komt het thema terug van een gebogen lijn of vlak, dat eindigt in een scherpe hoek. Ook van binnen is aandacht voor detail zoals het bijzondere trappenhuis. Het huis is eind december 2006 opgeleverd en in gebruik genomen en heeft de naam ‘de boot’ gekregen.

In 2009 is dit woonhuis door de gemeente Bergen voorgedragen voor de Arie Keppler prijs. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de Stichting Welstandszorg Noord-Holland. Wij hebben dit als een groot compliment ervaren.