070-3271600 info@architectenburovanvliet.nl

De architect

Aangenaam, Jan van Vliet..

Als architect, bied ik je een luisterend oor en een bureau met veel ervaring in huis. Hieronder schets ik wat achtergronden, zodat je een beeld hebt van mijn kunde, mijn filosofie en mijn werkwijze. En als dit je aanspreekt, dan ben je van harte welkom voor een kopje koffie of thee en een vrijblijvend gesprek. Misschien wordt dat de eerste stap in een avontuurlijke onderneming!

Architect Jan van Vliet aan het tekenen

Ontwerpen is mijn passie

Tijdens mijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam ontwikkelde ik affiniteit met moderne architectuur en leerde ik ook het prachtige karakter van monumentale gebouwen waarderen. In 2000 heb ik ons huidige pand, een mooi monumentaal kaaspakhuis aan de Vliet gekocht. Met behoud van de bijzondere details en het karakter is het verbouwd tot een modern comfortabel en eigentijds kantoor. Het open karakter past goed bij onze werkwijze.

Die liefde voor zowel het moderne als het klassieke is ook terug te vinden in de diversiteit van mijn vele ontwerpen. Ontwerpen is voor mij een passie. Het is het allerliefste wat ik doe. Ik leg nooit mijn stijl op, maar ontwerp naar wat ik tussen de regels door hoor. Mijn missie is geslaagd, als een opdrachtgever enthousiast en tevreden naar huis gaat met een voor hem/haar ideaal ontwerp van een woonhuis of bedrijfspand.

Onze filosofie: een gebouw ontwerpen, dat doe je samen!

Ieder bouwtraject is zowel voor ondernemers als voor particulieren een avontuur. Een avontuurlijke onderneming, die ik graag samen met opdrachtgevers aan ga. Gedurende een lang traject begeleid ik opdrachtgevers met kennis en kunde om uiteindelijk een eigen huis of werkomgeving te realiseren. Ik vind het dan ook belangrijk dat zij nauw betrokken worden bij het ontwerpproces zodat het ontwerp ook ’hun ontwerp’ wordt. Want een gebouw ontwerpen, dat doe je samen!

Samen zoeken we naar oplossingen om zo veel mogelijk (woon)wensen te kunnen vertalen in een mooi maar ook praktisch ontwerp. Door mijn brede bouwkundige achtergrond en ervaring weet ik wat wel of niet haalbaar is in een ontwerp. Een ontwerp kan heel mooi zijn, maar moet ook uitvoerbaar zijn en binnen een zeker budget passen. Ik probeer daar mijn opdrachtgevers zo goed mogelijk in te adviseren. En als ‘ons ontwerp’ dan is gerealiseerd en mijn opdrachtgevers tevreden zijn, dan is mijn missie geslaagd.

Al 100 jaar ontwerpen: ‘stijl op maat’

Architect Jan van Vliet in zijn werkruimte Sinds 1998 heb ik het architectenbureau overgenomen van mijn vader, die het ook weer van zijn vader had overgenomen. Ik ben dus de 3e generatie Jan van Vliet. Al 100 jaar lang realiseren wij prachtige projecten voor particulieren, bedrijven en instellingen. Veel huizen, scholen en bedrijfspanden in de regio zijn van onze hand zowel modern als klassiek, een brede diversiteit.

Ons architectenbureau kent zijn oorsprong in 1918. Mijn grootvader, de 1e Jan van Vliet, maakte toen zijn eerste ontwerp: een boerenstal in Leidschendam. Hij begon zijn levenswerk door zelfstudie. Later volgde hij zijn opleiding aan de Mathesiusschool in Leiden. Hij ontwierp niet alleen woningen voor tuinders en boeren in Veur, maar ook veel bedrijfsgebouwen in het Westland en de Bollenstreek. Hij was een echte pragmaticus.

In 1965 werd het architectenbureau overgenomen door mijn vader Jan F. van Vliet. Ook hij heeft veel mooie villa’s ontworpen met ronde overhangende daken. Het werk van mijn vader en grootvader kun je betitelen als expressionistisch. De Haagse school architecten zoals Co Brandes hadden een duidelijke invloed op hun stijl. De karakteristieke dakvormen en siermetselverbanden zijn typerend hiervoor. Ze hebben diverse pareltjes ontworpen, die later een monumentale status hebben gekregen.

Pragmaticus met oog voor licht en detail

Ikzelf heb denk ik niet een specifieke stijl ontwikkeld, maar heb wel de pragmatische kant van mijn voorvaderen geërfd. Een ontwerp moet passen, mooi gevonden worden door zijn toekomstige gebruikers en vooral praktisch ingedeeld zijn. Ik vind het belangrijk dat licht zo optimaal mogelijk wordt benut, want dit vergroot het woongenot. Vanzelfsprekend is ieder ontwerp weer bijzonder door de details en de wensen van de gebruikers.

In 2005 was de Amsterdamse Stijl helemaal populair. Ik werd toen benaderd door liefhebbers van deze stijl en heb toen twee villa’s ontworpen refererend aan de stijl van de Amsterdamse School. Beide villa’s zijn heel divers en uniek. De één betrof een duinvilla in Bergen aan Zee helemaal verweven met de omliggende duinen. En de ander was een villa, genaamd ‘De Boot’ verscholen in het bos en gelegen aan de lommerrijke en exclusieve Eeuwigelaan in Bergen NH.

Bij het ontwerp heb ik me laten leiden door de smaak van de opdrachtgever en heb ik goed geluisterd naar de wensen over het gebruik van de ruimten. Door zo optimaal mogelijk gebruik te maken van invallend licht is zelfs de bosvilla in zijn lommerrijke omgeving een heerlijk lichte woonplek geworden. Voor meer informatie klik gerust verder: Ga naar portfolio

Inmiddels zijn we al weer vele jaren verder en zijn er diverse trends gevolgd bij het ontwerpen van huizen als gevolg van de veranderende smaak van opdrachtgevers. Zo zijn al een tijd lang witte huizen met een rieten kap populair en inmiddels is er steeds meer vraag naar het gebruik van natuurlijke tinten en robuuste materialen. Maar er is ook steeds meer aandacht voor het milieu, voor duurzame bouwmaterialen en -technieken. Al met al een vak dat steeds in beweging is en daarom ook boeiend blijft.

Interesse? Maak een afspraak!